Biografie

Astrid Lampe (Tilburg, 1955) Is dichter. Ze woont en werkt in Utrecht. Lampe publiceert meest eigenzinnige dichtbundels. Haar poëzie schakelt van catwalk naar cakewalk. Huppelt en stuitert. Stottert en struikelt. Loopt tegen beter weten in, na een stormbaan vol hinder, over van levenslust. 

De wereld gaat erin om. Lampe viert de chaos die ze in toom probeert te houden.Tot deze poëtisch hout snijdt en rondzingt.  

Wereldse waanzin op muziek gezet. Collectieve hartenpijn invoelend op de waan van de dag veroverd. Majeure poëzie die in het oog springt. Mild naar tradities. Wars van conventies. De toon van Lampes werk klinkt doorheen haar hele oeuvre aanstekelijk vrij blij en licht 

De ondertoon is verrassend serieus. Lampe schuwt de controverse niet. Met haar werk distantieert ze zich van poëzie die het verheven beeld van de dichter als gevoelsinstantie en bevlogen taalgenie bevestigt. Voor alles streeft Lampe de orkestratie van het eigentijdse na 

De theaterdiscipline waarin Lampe werkzaam was heeft haar gevormd tot de dichter die ze nu is. Docentschappen aan de afdeling Beeld en Taal van De Rietveld Academie en aan andere kunstinstellingen benadrukken Lampes affiniteit met de beeldende kunst.

Het zijn de beeldend kunstenaars waarmee Lampe zich qua aanpak en onorthodoxe benaderingswijze verwant voelt. Het compromisloos inzetten, ontwikkelen en verfijnen van materialen en technieken. Conceptueel, minimalistisch, zintuiglijk, abstract. Het valt of staat met de performance.

Astrid Lampe treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Op grote en kleine festivals. Van salonfähig tot hard core. Haar poëzie werd in ondermeer het Engels, Frans, Spaans en Duits vertaald.

Bibliografie
1997 – Rib
2000 – De sok weer aan
2002 – De memen van Lara
2005 – Spuit je ralkleur
2007 – Park Slope: K'NEX studies
2010 – Lil (zucht)
2013 – Rouw met diertjes
2015 – De taiga zwijntjes
2018 – Zusterstad 2.0
2021 – Tulpenwodka

Prijzen
2006 – Ida Gerhardt Poëzie prijs voor Spuit je ralkleur
2007 – Schrijversprijs der Brabantse Letteren voor Spuit je ralkleur

Nominaties
1997 – C-Buddingh'prijs voor Rib
2001 – VSB- poëzie prijs voor De sok weer aan
2003 – VSB- poëzie prijs voor De memen van Lara